Ubat Kencing Manis

Ramai penghidap diabetes tidak mengambil ubat kencing manis dengan betul. Jika arahan agar makan dua tablet, tetapi dia hanya mengambil satu sahaja tanpa memaklumkan doktornya.

Ada pesakit yang menggunakan insulin, tidak mengetahui cara menyuntik insulin dan tempat suntikan. Hasilnya insulin yang disuntik tidak dapat bertindak balas sepenuhnya.

Ada juga pesakit yang tidakyakin dengan ubat klinik kerajaan dan sanggup membeli di farmasi swasta. Dengan cara ini, dia bukan sahaja sanggup berbelanja lebih tetapi kesihatan dia tidak dapat dipantau oleh pihak hospital. Apabila wujud komplikasi, barulah pergi ke hospital dan ketika ini sudah terlambat. Diabetes menyerang tanpa mengenal batasan.

Ada juga pesakit yang sanggup membeli makanan tambahan beratus-ratus ringgit sebulan kerana tidak mahu makan ubat hospital. Akhirnya, dia tertewas juga kerana dia tidak menjaga makan dan sukatan serta tidak aktif bersenam.

Oleh itu, pesakit diabetes hendaklah peka kepada jenis ubat, bila perlu diambil, bagaimana dan di mana perlu menyimpan ubat-ubatan itu agar selamat dimakan atau disuntik. Ikutlah arahan doktor.

Jangan sesekali mengamalkan sebarang jenis supplement dan mengabaikan terus ubat yang diwajib kan oleh doktor.

NAMUN……

AMARAN!

Kesan Pengambilan Ubat Hospital Berterusan.

Buah pinggang menjadi semakin lemah kerana terlalu kuat bekerja sepanjang masa. Bukan saja dalam penapisan glukosa yang banyak, malah bekerja keras untuk menyingkirkan sisa-siasa bahan kimia daripada ubat-ubatan hospital yang diambil

Jadi, entry ini, Erine nak share supplement yang anda boleh amalkan bersama ubat-ubatan sebagai ikhtiar untuk merawat diabetes.

Supplement Yang Sesuai Untuk Pesakit Kencing Manis Mengawal Masalah Paras Gula Yang Tinggi Di Dalam Darah

1) Vivix

Resveratrol yang terdapat di dalam Vivix memberi banyak manfaat kepada pesakit kencing manis. Terdapat kajian yang menunjukkan apabila resveratrol diambil bersama ubat kencing manis sedia ada, kawalan gula di dalam darah adalah lebih baik. Dengan kata lain, Vivix dapat membantu menurunkan paras gula di dalam pesakit kencing manis. Kajian juga menunjukkan resveratrol ini dapat menurunkan paras kolesterol di dalam darah.

 

vivix shaklee

Vivix Shaklee

2) Energyzing Soy Protein (ESP)

Berbanding susu lain yang terdapat di pasaran. ESP mengandungi rendah karbohidarat dan gula. Dalam setiap hidangan ESP, kandungan karbohidratnya adalah 10 gram manakala kandungan gula adalah 9 gram. ESP juga merupakan kumpulan minuman yang mempunyai Indeks Glisemik yang rendah. Indeks Glisemik ESP adalah 39 sahaja. Indeks Glisemik menggambarkan kadar kecepatan gula dalam darah meningkat apabila kita makan sesuatu makanan. Indeks glisemik ESP adalah rendah menjadikan ianya sesuai untuk pesakit kencing manis.

Klasifikasi

Bacaan Indeks Glisemik

Contoh  makanan

Indeks Glisemik Rendah

Kurang dari 55

Bijirin (barli, oat,millet)Kekacang (walnut, soya, badamSayur-sayuran, Buah-buahan
Indeks Glisemik Sederhana

Antara 56-69

Prune, Roti pita, Beras basmati
Indeks Glisemik Tinggi

Lebih dari 70

Roti putih, nasi putih, glukos, kentang

Kandungan Energizing Soy Protein (ESP) Shaklee

Kandungan Energizing Soy Protein (ESP) Shaklee

Selain itu, kandungan protein di dalam ESP membantu pembinaan sel-sel baru yang rosak akibat penyakit kencing manis.Sel-sel yang rosak akan menyebabkan berlakunya pelbagai komplikasi kepada pesakit kencing manis.

Berbanding susu Ome**, kandungan karbohidratnya lebih tinggi daripada ESP iaitu 17.7 gram dalam setiap hidangan. Manakala kandungan gulanya untuk setiap hidangan adalah 13.2 gram. Kandungan karbohidrat dan gulanya sangat tinggi. Menjadikan ianya kurang sesuai untuk pesakit kencing manis. Kalau nak minum juga susu ni kurangkan kuantitinya dan campurkan juga dengan oat semasa bancuh.

Kandungan Susu Omeg*

Kandungan Susu Ome**

Adalah penting untuk pesakit kencing manis melihat kandungan karbohidrat dan gula pada label makanan atau minuman kerana ianya akan mempengaruhi kandungan gula di dalam darah.

3) Vitalea

Vitalea adalah multivitamin yang mengandungi 28 jenis vitamin dan mineral di dalamnya. Vitalea membantu meningkatkan kesihatan dan kecergasan tubuh pesakit kencing manis. Kalau anda atau ibu bapa anda sering letih dan lesu, saya sangat-sangat menyarankan anda mengambil Vitalea bersama Vitamin B Complex Shaklee

Vitalea Shaklee

Vitalea Shaklee

4) Vitamin B Complex

Antara masalah lain yang paling biasa dialami oleh pesakit kencing manis adalah masalah kebas pada jari, tangan dan kaki. Kebas-kebas ini adalah antara komplikasi yang boleh dialami oleh pesakit kencing manis. Bagi mengatasi masalah ini supplement yang paling sesuai diambil adalah vitamin B Complex. Vitamin B Complex Shaklee mengandungi Vitamin B1, B2, B3, B6 dan B12 di samping vitamin yang lain iaitu folic acid, biotin dan d-Calcium Pantothenate. Vitamin B Complex ini membantu menagani masalah kebas-kebas yang dialami oleh pesakit kencing manis.

Vitamin B Complex Shaklee

Vitamin B Complex Shaklee

5) Omega Guard

Omega Guard Shaklee mengandungi asid lemak omega 3 yang mempunyai banyak manfaat kepada pesakit kencing manis. Kajian menunjukkan omega 3 dapat meningkatkan metabolisme karbohidrat dan lemak. Keadaan ini penting bagi pesakit kencing manis supaya paras gula dan kolesterol mereka berada pada tahap terkawal. Selain itu, omega dapat mengurangkan risiko pesakit kencing manis mendapat masalah jantung.

OmegaGuard Shaklee

  1. Omega Guard Shaklee

Banyak kan supplement yang sesuai untuk pesakit kencing manis. Jangan risau tau. Anda tidak semestinya memerlukan kesemua supplement ini. Pemilihan supplement yang betul adalah penting untuk memastikan anda mendapat manfaat yang terbaik. Oleh itu, konsultasi tentang supplement yang sesuai sangat penting sekiranya anda mempunyai penyakit kencing manis.

Anda boleh membeli produk-produk ini dengan mana-mana agen/pengedar Shaklee di Malaysia ini. Namun begitu saya tidak menjamin anda mendapat konsultasi yang terbaik daripada pengedar-pengedar lain kerana kencing manis adalah penyakit yang complicated.

Harus diingat. Semua supplement ini bukanlah untuk mengganti rawatan kencing manis sedia ada. Pesakit perlu meneruskan rawatan seperti biasa untuk mengawal penyakit kencing manis tersebut. Pesakit juga harus terus mengamalkan gaya pemakanan yang sihat dan seimbang.

Pengambilan supplement bukanlah bermakna pesakit kencing manis boleh makan apa sahaja tanpa kawalan dan tidak lagi mengambil ubat kencing manis dalam rawatan sedia ada. Supplement membantu meningkatkan tahap kesihatan penyakit kencing manis. Selain itu, supplement juga bertindak sebagai pilihan tambahan untuk mengawal penyakit kencing manis.

Sekiranya anda berminat untuk mmengetahui dengan lebih lanjut berkenaan supplement untuk pesakit kencing manis, anda boleh menghubungi saya dengan mana-mana cara di bawah.

Cara Daftar Ahli Shaklee Online

Cara Daftar Ahli Shaklee Online 2017


Pengedar Shaklee Petaling Jaya

❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣
Shaklee Independent Distributor Erine Zulkefli( 1238657)


FB : Nurshazreen Zulkefli


Phone : 017 9108687


Order Shaklee Online dan pos ke seluruh Malaysia


COD Shaklee Area PJ : Seksyen 14, Petaling Jaya, TTDI, Old Town PJ. Ara Damansara


❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣

Leave a Reply