Tanda-Tanda Diabetes Peringkat Awal

TAHUKAH ANDA?

Mengikut statistik, penyakit kencing manis atau diabetes di Malaysia adalah antara tertinggi di seluruh Asia Tenggara?

Manakala, sejumlah 3.6 juta rakyat Malaysia atau 15% daripada rakyat Malaysia merupakan penghidap kencing manis atau diabetes, iaitu bersamaan 1 dari 5 orang rakyat negara ini merupakan penghidap kencing manis atau diabetes.

Lihat pada carta ni, bagi individu berumur 30 tahun ke atas, jumlah pesakit diabetes meningkat sebanyak 40% dalam tempoh 10 tahun di negara ini.

Kajian baru menunjukkan 25% daripada orang-orang dengan diabetes jenis 2 tidak tahu mereka mempunyai diabetes. Jika anda mengalami simptom awal atau gejala-gejala halus, jumpa doktor untuk kepastian.

10 TANDA AWAL ANDA MUNGKIN ADA DIABETES

1. ANDA MENGAMBIL LEBIH WAKTU REHAT

Apabila anda mempunyai gula dalam darah yang tinggi, badan akan mencairkan darah anda dan mengeluarkan glukosa yang lebih melalui air kencing. Ia menyebabkan anda kerap kencing pada waktu malam dan menjejaskan waktu tidur anda. Anda perlu ambil perhatian tentang keadaan ini.

2. ANDA LEBIH DAHAGA DARIPADA BIASA

Kerap membuang air kecil akan membuat anda berasa kering. Simptom atau gejala yang biasa dilihat dengan pesakit adalah bahawa mereka sering mengambil minuman seperti jus, soda, atau coklat susu untuk menghilangkan dahaga mereka. Minuman ini tinggi gula dan kemudian akan menyebabkan aliran darah tersumbat dengan gula yang berlebihan.

3. ANDA TELAH KEHILANGAN BERAT BADAN  

Berat badan yang berlebihan merupakan faktor risiko untuk kencing manis, Namun begitu, kehilangan berat badan juga merupakan tanda-tanda anda mendapat diabetes atau penyakit kencing manis. Anda kehilangan kalori dalam air kencing dan anda tidak menyerap semua kalori daripada gula dalam darah anda. Apabila mereka yang mempunyai diabetes mula belajar untuk mengawal gula dalam darah mereka, mereka mungkin mengalami kehilangan berat badan tetapi ia bermakna tahap gula dalam darah anda adalah lebih seimbang.

4. ANDA SERING KELAPARAN

Ia bukanlah sesuatu yang luar biasa jika pesakit kencing manis atau diabetes tiba-tiba berasa sangat lapar. Apabila anda mempunyai gula darah yang tinggi, badan anda mempunyai masalah mengawal glukosa itu. Fungsi badan yang tidak seimbang menyebabkan keadaan ini dan anda perlu untuk mendapatkan kepastian segera dengan doktor anda.

5. ANDA BOSAN SEPANJANG MASA 

Sudah tentu berpunca dari keletihan yang dialami tetapi keletihan itu merupakan satu gejala penting untuk memberi perhatian kepada makanan yang anda makan untuk tenaga tidak dipecahkan dan digunakan oleh sel-sel dengan sepatutnya. Anda tidak mendapat bahan api yang diperlukan oleh badan anda dengan secukupnya. Anda akan menjadi letih dan berasa lembap.

6. ANDA MURAM DAN CEPAT MARAH

Gula darah yang tinggi boleh menyebabkan gejala-gejala kemurungan seperti ini. Anda berasa sangat letih, anda tidak mahu berbuat apa-apa dan hanya mahu tidur. Pesakit berfikir bahawa mereka perlu dirawat untuk penyakit kemurungan, tetapi kemudian mengalami penyakit kencing manis.

7. PENGLIHATAN ANDA KELIHATAN KABUR

Pada peringkat awal diabetes, kanta mata tidak dapat memberi tumpuan dengan baik kerana glukosa terbina dalam mata. Anda tidak akan buta dari diabetes. Pada kira-kira enam hingga lapan minggu selepas gula darah anda stabil, anda tidak akan mengalami masalah ini.

8. LUKA  SEMBUH DENGAN LEBIH PERLAHAN

Sistem imun dan proses yang membantu tubuh untuk sembuh tidak berfungsi dengan baik apabila tahap gula anda adalah tinggi.

9. KEBAS TANGAN DAN KAKI

Tahap gula yang tinggi boleh menyebabkan komplikasi sebelum anda menyedari bahawa anda mempunyai diabetes. Salah satu daripadanya adalah kerosakan saraf ringan, yang boleh menyebabkan kebas di kaki dan tangan anda.

10. JANGKITAN SALUR KENCING DAN JANGKITAN YIS

Tahap gula yang lebih tinggi dalam air kencing dan faraj boleh menjadi tempat pembiakan bakteria dan ragi yang menyebabkan jangkitan ini. Jangkitan berulang amat merbahaya dan anda perlu mendapatkan rawatan segera.

SAYA MEMPUNYAI BEBERAPA GEJALA DIABETES. APA PERLU DILAKUKAN SEKARANG?

Jika anda mempunyai simtom dan gejala diabetes, anda perlu berjumpa doktor. Ia tidak bermakna anda menghidap diabetes, tetapi untuk mendapatkan diagnosis awal, rawatan dan kawalan yang baik kerana ia adalah penting untuk kesihatan dan mengurangkan risiko komplikasi yang serius.

rujukan : https://www.hk3.com.my/ms/gejala-kencing-manis/

[Camne VIVIX boleh bantu pesakit diabetes ?]

Dalam Vivix ni ada ramuan yang kaya dengan RESVERATROL & POLIFENOL. Meh tengok fungsi nya.

Memperlahankan atau mengurangkan Sindrom Resistansi Insulin (“metabolic syndrome”)

Vivix ni antioksidan yang bagus untuk bantu lindungi dan baiki sel yang rosak. Jadi, pengambilan secara berterusan dapat memberi manfaat dalam mengurangkan Metabolic Syndrome yang mengarah kepada penyakit kardiovaskular( jantung) dan kencing manis yang disebabkan oleh kerosakan gen.

Mengawal kepekatan gula dalam darah

Karbohidrat yang dicerna akan menghasilkan gula yang memberikan kita tenaga. Walau bagaimanapun, pengambilan karbohidrat yang tinggi seperti nasi akan menyebabkan kandungan gula dalam darah kita meningkat. Dengan Vivix, polifenol yang terkandung dalam anggur muscadine akan MELAMBATKAN PENCERNAAN dan PENYERAPAN karbohidrat dalam darah dan seterusnya mengelakkan pengumpulan gula yang tinggi yang menyebabkan kencing manis.

Mengelakkan kerosakan mata menggalakkan penyembuhan luka dengan segera.

Polifenol Anthocyanins yang terkandung di dalam Vivix membantu dalam membaiki penglihatan dan menyembuhkan luka dengan segera.

Mencegah pembentukan protein AGE

Protein AGE (advanced glycation end products) terhasil dari PROTEIN dan GULA berlebihan dalam badan. Mende plak protein age ni? Ia boleh menyebabkan atherosclerotic, sel mati dan komplikasi penyakit kencing manis. Salah satu dari mekanisma anti-penuaan Vivix adalah dengan memperlahankan pembentukan protein AGE ini.

Cara Daftar Ahli Shaklee Online

Cara Daftar Ahli Shaklee Online 2017


Pengedar Shaklee Petaling Jaya

❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣
Shaklee Independent Distributor Erine Zulkefli( 1238657)


FB : Nurshazreen Zulkefli


Phone : 017 9108687


Order Shaklee Online dan pos ke seluruh Malaysia


COD Shaklee Area PJ : Seksyen 14, Petaling Jaya, TTDI, Old Town PJ. Ara Damansara


❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣

Leave a Reply