Petua Traditional Merawat Kencing Manis

Diabetes merupakan salah satu gangguan gaya hidup yang berkembang pesat yang boleh diuruskan dengan berkesan dengan beberapa modifikasi gaya hidup dan pemakanan diet yang sihat. Tak kira apa sebenarnya tahap diabetes yang anda alami, seharus kita ingat bahawa Diabetes sentiasa boleh dicegah dan dikawal melalui cara hidup yang betul dan pemakanan yang seimbang. Maka berbincanglah dengan doktor anda tentang kebaikan dan keburukan dan apa yang baik untuk anda. 

 

Walaupun terdapat banyak pilihan rawatan yang tersedia untuk mengekalkan dan mengawal tahap gula darah anda, rawatan daripada petua tradisional juga dapat berfungsi dengan baik mengikut individu dalam mencapai tugasan ini.

 

BIJIAN FENUGREEk / Halba

Biji Fenugreek adalah serat larut tinggi, yang membantu menurunkan gula darah dengan melambatkan pencernaan dan penyerapan karbohidrat. Ini menunjukkan mereka mungkin berkesan dalam merawat pesakit kencing manis. Ia juga dapat melancarkan peredaran darah, mengatasi masalah radang, menguatkan jantung dan mengurangkan berat badan.

Peria Katak

Buah ini mengandungi sekurang-kurangnya tiga zat aktif dengan sifat anti-diabetes, termasuk charantin yang telah disahkan mempunyai kesanmenurunkan glukosa darah, vicine dan sebatian insulin yang dikenali sebagai polipeptida-p.

Kaya dgn zat besi, menambah tenaga, memperbaiki penglihatan mata, meningkatkan sistem imun dan ketahanan badan, merawat darah bertoksin

Ia juga mengandungi lektin yang mengurangkan konsentrasi glukosa darah dengan bertindak pada tisu periferal dan menekan selera makan. Lektin ini dianggap sebagai faktor utama di sebalik kesan hipoglikemik yang berkembang selepas mengambil peria katak.

BAWANG PUTIH

Allium sativum lebih dikenali sebagai bawang putih, dan dianggap menawarkan sifat antioksidan dan kesan peredaran mikro. Walaupun beberapa kajian secara langsung mengaitkan allium dengan tahap glukosa insulin dan darah, hasilnya positif.

Allium boleh menyebabkan pengurangan glukosa darah, meningkatkan rembesan dan melambatkan kemerosotan insulin. Walau bagaimanapun data tersedia, dan ujian lanjut diperlukan.

BENDI

Dalam satu kajian, diterbitkan pada 2011 dalam Journal of Pharmacy & BioAllied Sciences, para penyelidik di India mendapati bahawa tikus dengan kencing manis yang diberi kacang bendi mengalami pengurangan kadar glukosa darah mereka, sementara yang lain menunjukkan penurunan secara beransur-ansur dalam glukosa darah dengan pengambilan ekstrak kacang bendi selama sepuluh hari.

Kacang Bendi mendapat reputasi sebagai ‘superfood’ yang terhadap orang yang mempunyai atau berisiko diabetes atau kanser. Nama saintifiknya adalah Abelmoschus esculentus. Ia diketahui mempunyai kesan positif terhadap kawalan gula darah, dan banyak manfaat kesihatan lain. Bukti kacang bendi yang mempunyai ciri-ciri anti-diabetes telah meningkat sejak kebelakangan ini, dengan banyak kajian Vitro (makmal) dan kajian Vivo (haiwan) yang mengesahkan kacang bendi sebagai makanan berkhasiat bagi glukosa darah atau anti-diabetes yang kuat.

 

KAYU MANIS

Penyelidikan telah mencadangkan agar kayu manis dapat membantu meningkatkan tahap glukosa darah dan meningkatkan kepekaan insulin. Hasil daripada kajian klinikal yang diterbitkan dalam jurnal Diabetes Care pada tahun 2003 menunjukkan bahawa kulit kayu manis mengurangkan kadar glukosa darah dan kolesterol pada orang dengan diabetes jenis 2, dan boleh mengurangkan faktor risiko yang berkaitan dengan penyakit kencing manis dan kardiovaskular.

TEH HIJAU

Tidak seperti daun teh lain, daun teh hijau mempunyai kandungan polifenol tinggi. Polyphenol adalah antioksidan yang kuat dan sebatian hypo-glycemic yang membantu mengawal pelepasan gula darah dan membantu badan menggunakan insulin dengan lebih baik.

Selain dari makanan dan petua traditionak yang boleh kita dapati di atas, anda juga boleh berikhtiar dengan mengamalkan supplement VIVIX. kerana ia mengandungi polyphenol dan merupakan antioksidan yang sangat tinggi dan mampu merawat dan mencegah penyakit kronik

[CAMNE VIVIX BOLEH BANTU PESAKIT DIABETES ?]

Dalam Vivix ni ada ramuan yang kaya dengan RESVERATROL & POLIFENOL. Meh tengok fungsi nya.

MEMPERLAHANKAN ATAU MENGURANGKAN SINDROM RESISTANSI INSULIN (“METABOLIC SYNDROME”)

Vivix ni antioksidan yang bagus untuk bantu lindungi dan baiki sel yang rosak. Jadi, pengambilan secara berterusan dapat memberi manfaat dalam mengurangkan Metabolic Syndrome yang mengarah kepada penyakit kardiovaskular( jantung) dan kencing manis yang disebabkan oleh kerosakan gen.

MENGAWAL KEPEKATAN GULA DALAM DARAH

Karbohidrat yang dicerna akan menghasilkan gula yang memberikan kita tenaga. Walau bagaimanapun, pengambilan karbohidrat yang tinggi seperti nasi akan menyebabkan kandungan gula dalam darah kita meningkat. Dengan Vivix, polifenol yang terkandung dalam anggur muscadine akan MELAMBATKAN PENCERNAAN dan PENYERAPAN karbohidrat dalam darah dan seterusnya mengelakkan pengumpulan gula yang tinggi yang menyebabkan kencing manis.

MENGELAKKAN KEROSAKAN MATA MENGGALAKKAN PENYEMBUHAN LUKA DENGAN SEGERA.

Polifenol Anthocyanins yang terkandung di dalam Vivix membantu dalam membaiki penglihatan dan menyembuhkan luka dengan segera.

MENCEGAH PEMBENTUKAN PROTEIN AGE

Protein AGE (advanced glycation end products) terhasil dari PROTEIN dan GULA berlebihan dalam badan. Mende plak protein age ni? Ia boleh menyebabkan atherosclerotic, sel mati dan komplikasi penyakit kencing manis. Salah satu dari mekanisma anti-penuaan Vivix adalah dengan memperlahankan pembentukan protein AGE ini.

Kesimpulannya, sentiasalah berbincang dengan doctor anda tentang sebarang rawatan dan ubat alternatif dengan doktor anda supaya pengambilan sebarang makanan alternatif dan supplement tidak mengganggu rawatan yang sedang anda jalani dan menyebabkan masalah lain pula yang wujud.

Cara Daftar Ahli Shaklee Online

Cara Daftar Ahli Shaklee Online 2017


Pengedar Shaklee Petaling Jaya

❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣
Shaklee Independent Distributor Erine Zulkefli( 1238657)


FB : Nurshazreen Zulkefli


Phone : 017 9108687


Order Shaklee Online dan pos ke seluruh Malaysia


COD Shaklee Area PJ : Seksyen 14, Petaling Jaya, TTDI, Old Town PJ. Ara Damansara


❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣

Leave a Reply