Khasiat Peria Katak

Peria Katak atau dalam bahasa Inggeris disebut Bitter gourd dan Bitter melon adalah sejenis sayur buah yang paling pahit di dunia ini ditanam sebagai tanaman makanan.

Nama saintifiknya ialah Momordica charantia dan ia tergolong dalam famili tumbuhan Cucurbitaceae. Peria Katak mempunyai pelbagai khasiat dan baik untuk kesihatan.

Khasiat Pemakanan Peria Katak

* Kandungan kalori yang rendah

* Mengandungi vitamin B1, B2, B3, C, magnesium, asid folik, zink, fosforus, manganese, fiber yang sangat tinggi.

* Kaya dengan zat besi.

* Kandungan beta-karotenenya 2 kali ganda daripada yang terdapat dalam brokoli, kalsiumnya 2 kali ganda daripada bayam, potasssiumnya 2 kali ganda daripada pisang.

Semalam Erine ada share resepi Peria Katak mudah kan. Hari ini pula Erine nak share khasiat Peria Katak yang ramai kita tak tahu. Kalau kita google khasiat Peria Katak, banyak info tentang bagaimana dan cara Peria Katak merawat Kencing Manis. Tapi kali ni, kita tambah lagi dan tengok ;

10 Khasiat Peria Katak

1. Merawat darah tidak sihat, seperti darah bertoksin, dengan mencampurkan jus peria katak dengan sedikit jus limau.
.
2. Penyakit taun – Peringkat awal taun boleh dirawat dengan campuran jus daun peria katak dengan jus bawang merah dan jus limau.
.
3. Penyakit kencing manis – Peria katak mengandungi sebatian hypoglycemic (dikenali sebagai insulin tumbuhan) yang boleh menurunkan paras gula dalam darah dan air kencing dengan berkesan.
.
4. Tenaga – Selalu minum jus peria katak dapat menambah tenaga dan stamina, di samping mengurangkan masalah tidur yang sering terganggu.
.
5. Masalah mata – Kandungan beta-karotenenya yang tinggi dapat membantu memperbaiki penglihatan mata.
.
6. Membersih dan memperbaiki masalah hati (hepa) yang disebabkan oleh pengambilan alkohol berlebihan.
.
7. Meningkatkan sistem imun dan ketahanan badan terhadap jangkitan penyakit.
.
8. Penyakit Buasir – Buasir boleh dirawat dengan mencampurkan jus daun peria katak dengan buttermilk dan diminum semasa perut kosong pada awal pagi. Bedak sejuk (paste) yang diperbuat daripada akar pokok peria katak pula boleh dibubuh pada buasir supaya lukanya cepat sembuh,
.
8. Psoriasis – Selalu minum jus peria katak dapat mengurangkan psoriasis dan penyakit fungus yang lain, seperti kurap, fungus pada kaki ahli sukan, dan lain-lain.
.
9. Penyakit gangguan pernafasan – Campurkan jus peria katak dengan madu. Jika diminum setiap hari ia dapat merawat penyakit seperti asthma dan penyakit paru-paru yang lain.
.
10. Toxemia ialah pembersihan darah yang kotor daripada toksin. Jus peria katak ini juga mampu membersihkan hati (hepa) dan dapat mengubat jaundice.

 

Wow mesti macam tak sangka makanan kampung kita ni sangat banyak khasiat yang tersembunyi kan. Kebetulan pagi tadi melihat update status dari seorang doctor tentang kehebatan Peria Katak ni.

Jadi kiranya tuan-tuan dan puan puan mempunyai saudara mara yang ada diabetes. Bolehlah amalkan makan peria katak ni secara mentah-mentah supaya khasiat nya tidak rosak. Kalau makan Peria katak yang pahit tu sangat berat kepada anda, anda juga boleh berikhtiar dengan VIVIX sahaja kerana kandungan di dalam VIVIX juga mampu untuk merawat dan menghalang

Cara Daftar Ahli Shaklee Online

Cara Daftar Ahli Shaklee Online 2017


Pengedar Shaklee Petaling Jaya

❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣
Shaklee Independent Distributor Erine Zulkefli( 1238657)


FB : Nurshazreen Zulkefli


Phone : 017 9108687


Order Shaklee Online dan pos ke seluruh Malaysia


COD Shaklee Area PJ : Seksyen 14, Petaling Jaya, TTDI, Old Town PJ. Ara Damansara


❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣

Leave a Reply