Jenis Jerawat Dan Tips Hilangkan Jerawat

Wow looking back at my old photos. And compared with my latest one. One thing for sure yang tak berubah adalah jerawat di dagu.

Gambar diambil 2 tahun lepas.

Cuma yang membezakannya sekarang dulu tak kenal lagi Shaklee, so whenever jerawat menyerang, parut jerawat alan kekal selama-lamanya. Sekarang habis jerawat, cepat aje parut hilang. Hihi.

Tahu tak, mengikut kajian dermatologi, terdapat 50 jenis jerawat yang dikenal pasti. Jadi jom kenal jenis-jenis jerawat yang menjadi ketakutan setiap manusia ni.

JENIS JERAWAT

1. Jerawat biasa.

Jerawat biasa ini terbahagi kepada 3 jenis iaitu:

blackhead pada hidung

Blackhead (bintik hitam) – Berbeza dengan bintik putih, bintik hitam ini terjadi kerana liang atas telah terbuka dan pigmen kulit telah teroksida dengan oksigen. Ianya belum dijangkiti kuman namun elakkan dari menggunakan scrub muka kerana ianya akan memburukkan lagi keadaan.

whitehead pada muka
Whitehead (bintik putih) – Bintik putih ini berlaku kerana sebum telah memenuhi liang kulit muka dan menyebabkannya tersumbat dan kulit telah mati. Liang telah tertutup diatas dan memerlukan rawatan intensif.
Papules – Liang kulit muka dan sekitar telah dijangkiti kuman dan berlaku radang.

pustular-psoriasis
Pustules – Peringkat yang lebih kronik dari papules. Liang kulit muka juga telah diserang kuman dalam tempoh yang lama menyebabkannya radang mengeluarkan nanah dari liang kulit muka.

2. Jerawat Serius Atau Acne Vulgaris

nodule atau jerawat batu

Nodul -Lebih dikenali sebagai jerawat batu dalam masyarakat kita. Jerawat ini sakit bila disentuh. Kelihatan berbonjol dan bersaiz lebih besar dari jerawat biasa. Lazimnya, akan meninggalkan parut dimuka dan berulang-ulang di kawasan yang sama.

sista atau cyst

Sista – Sista atau cyst ini terjadi akibat kombinasi jerawat-jerawat nodul yang bercantum antara satu sama lain sehingga membentuk sista yang besar. Jangan sesekali memicit jerawat ini kerana ianya akan menjadikannya lebih merebak dan meninggalkan parut yang tak diingini.

3. Jerawat Kronik Atau Acne Rosacea

apa itu rosacea

– Masalah kulit muka ini sering disalahtafsir sebagai sejenis jerawat. Sebenarnya ia bukan jerawat dan sudah tentu rawatannya juga berbeza. Acne Rosacea ini wujud sebagai bonjolan bernanah berwarna merah dan tak mempunyai bintik hitam. Seolah-olah sama dgn acne vulgaris. Jika dibiarkan tanpa rawatan, anda berisiko menghadapi bengkak hidung. Disarankan untuk anda berjumpa pakar kulit untuk masalah ini. Lazimnya menyerang wanita berumur 30 tahun dan ke atas.

4. Jerawat Kronik Lain (Severe Acne)

Acne Conblongata

acne-vulgaris

– Tahap yang paling teruk bagi Acne Vulgaris. Biasanya menyerang lelaki. Meninggalkan kesan parut kekal dan menyerang kawasan muka, dada, belakang badan, atas tangan, punggung dan peha. Lazimnya menyerang belia berusia 10 tahun ke 30 tahun.

Pyoderma Faciale (Rosacea Fulminans)

rosacea-fulminans

– Hanya dihadapi oleh wanita berusia dalam lingkungan usia 20 ke 40 tahun. Simptom yang dihadapi adalah seperti jerawat batu (nodules) besar yang sakit, luka-luka. Menyerang secara mendadak dan berpotensi menyerang mereka yang tak pernah menghadapi masalah jerawat. Ianya akan berlarutan untuk beberapa tempoh tertentu dan akhirnya akan sembuh.

Kalau nak tahu, elok lepas amalkan Vitamin C, dan ESP, kulot wajah Erine memang jarang naik jerawat. Cuma ada time-time dia nak jugaklah naik. Especially time pregnant, nak period and bila Erine start kekurangan air or tak minum air yang cukup. Lepas tu, jerawat yang naik bukan calang-calang jerawat okay. Yang naik tu, jenis jerawat batu kat dagu, sekali naik bertubi-tubi plak tu. Sabau jela..

Untuk hilangkan jerawat ni plak, Erine belasah aje mana-mana tips yang terlintas dan pernah dengar.

TIPS HILANG JERAWAT

FYI, ini cuma tips peribadi Erine ajalah, bila jerawat datang.

  1. JANGAN SESEKALI GATAL TANGAN nak sentuh jerawat tu ye. Terutama jerawat yang baru. Sesetengah orang tangan jenis gatal asyik sangat nak kopek jerawat walaupun jerawat belum matang. PAntang Erine adalah jangan usik. Biar aje, bila sampai masa, baru picit nanah yang timbul kalau ada. macam kes Erine, jerawat akan naik bila white head taknak keluar, bila dh bernanah dan masak jerawat, baru picit. Sekali tu aja picit, dan jangan sentuh balik. Once white head dah keluar dengan nanah, esok tu elok dah la.
  2. KERAP cuci jerawat dengan pencuci muka anti acne. kalau Erine, Erine akan suggest ST.IVES punya scrub bagi mereka yang ada masalah teruk. ataupun dapatkan skincare yang ada kandungan salysilic Acid 2%.
  3. TEKAP DENGAN AIS. kekadang bila jerawat ni naik, kulit akan menjadi radang dan panas, so merah-merah atau bengkak tu memang akan ada. What to do is, tekap je dengan ais supaya dia sejuk sikit dan hilang merahnya. Nak lagi best, boleh buat ais tomato dan tekap kat seluruh wajah.
  4. Pakai masker VITAMIN C/ E atau PROTEIN. or you guys actually boleh detox dengan Masker ALFAFA tau. untuk pengetahuan anda, masker-masker ni boleh buat dengan VITAMIN Shaklee aje, xperlu spend ratus-ratus untuk serum Vitamin C lah apa lah. Kalau korang ada SET RADIANT shaklee tu je pun dah cukup nak hilangkan jerawat.
  5. PERGI BUAT FACIAL. ini paling tak renyah sebenarnya, tetapi memerlukan kaching $$$. heheh lebih mudah untuk kita tadahkan muka kepada yang pakar sebenarnya. sebab diaorang ada teknik dan equipment yang betul untuk buang jerawat, whitehead blackhead semua tu tanpa mengakibatkan radang yang akhirnya boleh melukakan kulit dan sebabkan lebih banyak jerawat naik.

okay so far, ini sahaja tips perkongsian peribadi Erine untuk hilangkan jerawat. Tapi sebenarnya banyak lagi cara yang best. bukan sahaja hilangkan jerawat. Tapi tak naik terus tau. Kalau korang nak tau petua-petua ni, nnt Erine Share next Entry. and kalau korang ada nak share tips hilang jerawat korang. share aje kat ruangan komen ni. Mana tau Erine boleh guna juga.

Selain itu, korang juga boleh dapatkan Set Radiant atau set kecantikan Shaklee dari Erine juga. Paling best, nanti Erine akan share macam mana nak buat masker Vitamin E/ C dan serum tu semua. Tapi kena beli dululah tau..

Cara Daftar Ahli Shaklee Online

Cara Daftar Ahli Shaklee Online 2017


Pengedar Shaklee Petaling Jaya

❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣
Shaklee Independent Distributor Erine Zulkefli( 1238657)


FB : Nurshazreen Zulkefli


Phone : 017 9108687


Order Shaklee Online dan pos ke seluruh Malaysia


COD Shaklee Area PJ : Seksyen 14, Petaling Jaya, TTDI, Old Town PJ. Ara Damansara


❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣

Petua Traditional Merawat Kencing Manis

Diabetes merupakan salah satu gangguan gaya hidup yang berkembang pesat yang boleh diuruskan dengan berkesan dengan beberapa modifikasi gaya hidup dan pemakanan diet yang sihat. Tak kira apa sebenarnya tahap diabetes yang anda alami, seharus kita ingat bahawa Diabetes sentiasa boleh dicegah dan dikawal melalui cara hidup yang betul dan pemakanan yang seimbang. Maka berbincanglah dengan doktor anda tentang kebaikan dan keburukan dan apa yang baik untuk anda. 

 

Walaupun terdapat banyak pilihan rawatan yang tersedia untuk mengekalkan dan mengawal tahap gula darah anda, rawatan daripada petua tradisional juga dapat berfungsi dengan baik mengikut individu dalam mencapai tugasan ini.

 

BIJIAN FENUGREEk / Halba

Biji Fenugreek adalah serat larut tinggi, yang membantu menurunkan gula darah dengan melambatkan pencernaan dan penyerapan karbohidrat. Ini menunjukkan mereka mungkin berkesan dalam merawat pesakit kencing manis. Ia juga dapat melancarkan peredaran darah, mengatasi masalah radang, menguatkan jantung dan mengurangkan berat badan.

Peria Katak

Buah ini mengandungi sekurang-kurangnya tiga zat aktif dengan sifat anti-diabetes, termasuk charantin yang telah disahkan mempunyai kesanmenurunkan glukosa darah, vicine dan sebatian insulin yang dikenali sebagai polipeptida-p.

Kaya dgn zat besi, menambah tenaga, memperbaiki penglihatan mata, meningkatkan sistem imun dan ketahanan badan, merawat darah bertoksin

Ia juga mengandungi lektin yang mengurangkan konsentrasi glukosa darah dengan bertindak pada tisu periferal dan menekan selera makan. Lektin ini dianggap sebagai faktor utama di sebalik kesan hipoglikemik yang berkembang selepas mengambil peria katak.

BAWANG PUTIH

Allium sativum lebih dikenali sebagai bawang putih, dan dianggap menawarkan sifat antioksidan dan kesan peredaran mikro. Walaupun beberapa kajian secara langsung mengaitkan allium dengan tahap glukosa insulin dan darah, hasilnya positif.

Allium boleh menyebabkan pengurangan glukosa darah, meningkatkan rembesan dan melambatkan kemerosotan insulin. Walau bagaimanapun data tersedia, dan ujian lanjut diperlukan.

BENDI

Dalam satu kajian, diterbitkan pada 2011 dalam Journal of Pharmacy & BioAllied Sciences, para penyelidik di India mendapati bahawa tikus dengan kencing manis yang diberi kacang bendi mengalami pengurangan kadar glukosa darah mereka, sementara yang lain menunjukkan penurunan secara beransur-ansur dalam glukosa darah dengan pengambilan ekstrak kacang bendi selama sepuluh hari.

Kacang Bendi mendapat reputasi sebagai ‘superfood’ yang terhadap orang yang mempunyai atau berisiko diabetes atau kanser. Nama saintifiknya adalah Abelmoschus esculentus. Ia diketahui mempunyai kesan positif terhadap kawalan gula darah, dan banyak manfaat kesihatan lain. Bukti kacang bendi yang mempunyai ciri-ciri anti-diabetes telah meningkat sejak kebelakangan ini, dengan banyak kajian Vitro (makmal) dan kajian Vivo (haiwan) yang mengesahkan kacang bendi sebagai makanan berkhasiat bagi glukosa darah atau anti-diabetes yang kuat.

 

KAYU MANIS

Penyelidikan telah mencadangkan agar kayu manis dapat membantu meningkatkan tahap glukosa darah dan meningkatkan kepekaan insulin. Hasil daripada kajian klinikal yang diterbitkan dalam jurnal Diabetes Care pada tahun 2003 menunjukkan bahawa kulit kayu manis mengurangkan kadar glukosa darah dan kolesterol pada orang dengan diabetes jenis 2, dan boleh mengurangkan faktor risiko yang berkaitan dengan penyakit kencing manis dan kardiovaskular.

TEH HIJAU

Tidak seperti daun teh lain, daun teh hijau mempunyai kandungan polifenol tinggi. Polyphenol adalah antioksidan yang kuat dan sebatian hypo-glycemic yang membantu mengawal pelepasan gula darah dan membantu badan menggunakan insulin dengan lebih baik.

Selain dari makanan dan petua traditionak yang boleh kita dapati di atas, anda juga boleh berikhtiar dengan mengamalkan supplement VIVIX. kerana ia mengandungi polyphenol dan merupakan antioksidan yang sangat tinggi dan mampu merawat dan mencegah penyakit kronik

[CAMNE VIVIX BOLEH BANTU PESAKIT DIABETES ?]

Dalam Vivix ni ada ramuan yang kaya dengan RESVERATROL & POLIFENOL. Meh tengok fungsi nya.

MEMPERLAHANKAN ATAU MENGURANGKAN SINDROM RESISTANSI INSULIN (“METABOLIC SYNDROME”)

Vivix ni antioksidan yang bagus untuk bantu lindungi dan baiki sel yang rosak. Jadi, pengambilan secara berterusan dapat memberi manfaat dalam mengurangkan Metabolic Syndrome yang mengarah kepada penyakit kardiovaskular( jantung) dan kencing manis yang disebabkan oleh kerosakan gen.

MENGAWAL KEPEKATAN GULA DALAM DARAH

Karbohidrat yang dicerna akan menghasilkan gula yang memberikan kita tenaga. Walau bagaimanapun, pengambilan karbohidrat yang tinggi seperti nasi akan menyebabkan kandungan gula dalam darah kita meningkat. Dengan Vivix, polifenol yang terkandung dalam anggur muscadine akan MELAMBATKAN PENCERNAAN dan PENYERAPAN karbohidrat dalam darah dan seterusnya mengelakkan pengumpulan gula yang tinggi yang menyebabkan kencing manis.

MENGELAKKAN KEROSAKAN MATA MENGGALAKKAN PENYEMBUHAN LUKA DENGAN SEGERA.

Polifenol Anthocyanins yang terkandung di dalam Vivix membantu dalam membaiki penglihatan dan menyembuhkan luka dengan segera.

MENCEGAH PEMBENTUKAN PROTEIN AGE

Protein AGE (advanced glycation end products) terhasil dari PROTEIN dan GULA berlebihan dalam badan. Mende plak protein age ni? Ia boleh menyebabkan atherosclerotic, sel mati dan komplikasi penyakit kencing manis. Salah satu dari mekanisma anti-penuaan Vivix adalah dengan memperlahankan pembentukan protein AGE ini.

Kesimpulannya, sentiasalah berbincang dengan doctor anda tentang sebarang rawatan dan ubat alternatif dengan doktor anda supaya pengambilan sebarang makanan alternatif dan supplement tidak mengganggu rawatan yang sedang anda jalani dan menyebabkan masalah lain pula yang wujud.

Cara Daftar Ahli Shaklee Online

Cara Daftar Ahli Shaklee Online 2017


Pengedar Shaklee Petaling Jaya

❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣
Shaklee Independent Distributor Erine Zulkefli( 1238657)


FB : Nurshazreen Zulkefli


Phone : 017 9108687


Order Shaklee Online dan pos ke seluruh Malaysia


COD Shaklee Area PJ : Seksyen 14, Petaling Jaya, TTDI, Old Town PJ. Ara Damansara


❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣

Tanda-Tanda Diabetes Peringkat Awal

TAHUKAH ANDA?

Mengikut statistik, penyakit kencing manis atau diabetes di Malaysia adalah antara tertinggi di seluruh Asia Tenggara?

Manakala, sejumlah 3.6 juta rakyat Malaysia atau 15% daripada rakyat Malaysia merupakan penghidap kencing manis atau diabetes, iaitu bersamaan 1 dari 5 orang rakyat negara ini merupakan penghidap kencing manis atau diabetes.

Lihat pada carta ni, bagi individu berumur 30 tahun ke atas, jumlah pesakit diabetes meningkat sebanyak 40% dalam tempoh 10 tahun di negara ini.

Kajian baru menunjukkan 25% daripada orang-orang dengan diabetes jenis 2 tidak tahu mereka mempunyai diabetes. Jika anda mengalami simptom awal atau gejala-gejala halus, jumpa doktor untuk kepastian.

10 TANDA AWAL ANDA MUNGKIN ADA DIABETES

1. ANDA MENGAMBIL LEBIH WAKTU REHAT

Apabila anda mempunyai gula dalam darah yang tinggi, badan akan mencairkan darah anda dan mengeluarkan glukosa yang lebih melalui air kencing. Ia menyebabkan anda kerap kencing pada waktu malam dan menjejaskan waktu tidur anda. Anda perlu ambil perhatian tentang keadaan ini.

2. ANDA LEBIH DAHAGA DARIPADA BIASA

Kerap membuang air kecil akan membuat anda berasa kering. Simptom atau gejala yang biasa dilihat dengan pesakit adalah bahawa mereka sering mengambil minuman seperti jus, soda, atau coklat susu untuk menghilangkan dahaga mereka. Minuman ini tinggi gula dan kemudian akan menyebabkan aliran darah tersumbat dengan gula yang berlebihan.

3. ANDA TELAH KEHILANGAN BERAT BADAN  

Berat badan yang berlebihan merupakan faktor risiko untuk kencing manis, Namun begitu, kehilangan berat badan juga merupakan tanda-tanda anda mendapat diabetes atau penyakit kencing manis. Anda kehilangan kalori dalam air kencing dan anda tidak menyerap semua kalori daripada gula dalam darah anda. Apabila mereka yang mempunyai diabetes mula belajar untuk mengawal gula dalam darah mereka, mereka mungkin mengalami kehilangan berat badan tetapi ia bermakna tahap gula dalam darah anda adalah lebih seimbang.

4. ANDA SERING KELAPARAN

Ia bukanlah sesuatu yang luar biasa jika pesakit kencing manis atau diabetes tiba-tiba berasa sangat lapar. Apabila anda mempunyai gula darah yang tinggi, badan anda mempunyai masalah mengawal glukosa itu. Fungsi badan yang tidak seimbang menyebabkan keadaan ini dan anda perlu untuk mendapatkan kepastian segera dengan doktor anda.

5. ANDA BOSAN SEPANJANG MASA 

Sudah tentu berpunca dari keletihan yang dialami tetapi keletihan itu merupakan satu gejala penting untuk memberi perhatian kepada makanan yang anda makan untuk tenaga tidak dipecahkan dan digunakan oleh sel-sel dengan sepatutnya. Anda tidak mendapat bahan api yang diperlukan oleh badan anda dengan secukupnya. Anda akan menjadi letih dan berasa lembap.

6. ANDA MURAM DAN CEPAT MARAH

Gula darah yang tinggi boleh menyebabkan gejala-gejala kemurungan seperti ini. Anda berasa sangat letih, anda tidak mahu berbuat apa-apa dan hanya mahu tidur. Pesakit berfikir bahawa mereka perlu dirawat untuk penyakit kemurungan, tetapi kemudian mengalami penyakit kencing manis.

7. PENGLIHATAN ANDA KELIHATAN KABUR

Pada peringkat awal diabetes, kanta mata tidak dapat memberi tumpuan dengan baik kerana glukosa terbina dalam mata. Anda tidak akan buta dari diabetes. Pada kira-kira enam hingga lapan minggu selepas gula darah anda stabil, anda tidak akan mengalami masalah ini.

8. LUKA  SEMBUH DENGAN LEBIH PERLAHAN

Sistem imun dan proses yang membantu tubuh untuk sembuh tidak berfungsi dengan baik apabila tahap gula anda adalah tinggi.

9. KEBAS TANGAN DAN KAKI

Tahap gula yang tinggi boleh menyebabkan komplikasi sebelum anda menyedari bahawa anda mempunyai diabetes. Salah satu daripadanya adalah kerosakan saraf ringan, yang boleh menyebabkan kebas di kaki dan tangan anda.

10. JANGKITAN SALUR KENCING DAN JANGKITAN YIS

Tahap gula yang lebih tinggi dalam air kencing dan faraj boleh menjadi tempat pembiakan bakteria dan ragi yang menyebabkan jangkitan ini. Jangkitan berulang amat merbahaya dan anda perlu mendapatkan rawatan segera.

SAYA MEMPUNYAI BEBERAPA GEJALA DIABETES. APA PERLU DILAKUKAN SEKARANG?

Jika anda mempunyai simtom dan gejala diabetes, anda perlu berjumpa doktor. Ia tidak bermakna anda menghidap diabetes, tetapi untuk mendapatkan diagnosis awal, rawatan dan kawalan yang baik kerana ia adalah penting untuk kesihatan dan mengurangkan risiko komplikasi yang serius.

rujukan : https://www.hk3.com.my/ms/gejala-kencing-manis/

[Camne VIVIX boleh bantu pesakit diabetes ?]

Dalam Vivix ni ada ramuan yang kaya dengan RESVERATROL & POLIFENOL. Meh tengok fungsi nya.

Memperlahankan atau mengurangkan Sindrom Resistansi Insulin (“metabolic syndrome”)

Vivix ni antioksidan yang bagus untuk bantu lindungi dan baiki sel yang rosak. Jadi, pengambilan secara berterusan dapat memberi manfaat dalam mengurangkan Metabolic Syndrome yang mengarah kepada penyakit kardiovaskular( jantung) dan kencing manis yang disebabkan oleh kerosakan gen.

Mengawal kepekatan gula dalam darah

Karbohidrat yang dicerna akan menghasilkan gula yang memberikan kita tenaga. Walau bagaimanapun, pengambilan karbohidrat yang tinggi seperti nasi akan menyebabkan kandungan gula dalam darah kita meningkat. Dengan Vivix, polifenol yang terkandung dalam anggur muscadine akan MELAMBATKAN PENCERNAAN dan PENYERAPAN karbohidrat dalam darah dan seterusnya mengelakkan pengumpulan gula yang tinggi yang menyebabkan kencing manis.

Mengelakkan kerosakan mata menggalakkan penyembuhan luka dengan segera.

Polifenol Anthocyanins yang terkandung di dalam Vivix membantu dalam membaiki penglihatan dan menyembuhkan luka dengan segera.

Mencegah pembentukan protein AGE

Protein AGE (advanced glycation end products) terhasil dari PROTEIN dan GULA berlebihan dalam badan. Mende plak protein age ni? Ia boleh menyebabkan atherosclerotic, sel mati dan komplikasi penyakit kencing manis. Salah satu dari mekanisma anti-penuaan Vivix adalah dengan memperlahankan pembentukan protein AGE ini.

Cara Daftar Ahli Shaklee Online

Cara Daftar Ahli Shaklee Online 2017


Pengedar Shaklee Petaling Jaya

❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣
Shaklee Independent Distributor Erine Zulkefli( 1238657)


FB : Nurshazreen Zulkefli


Phone : 017 9108687


Order Shaklee Online dan pos ke seluruh Malaysia


COD Shaklee Area PJ : Seksyen 14, Petaling Jaya, TTDI, Old Town PJ. Ara Damansara


❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣❣